Ciuperci comestibile si medicinale

Ciuperci comestibile si medicinale
ISBN: 978973723211
Editura:
Anul publicării: 2007
Pagini: 272
Preț: 16,95  lei
Disponibilitate: in stoc

DESCRIERE

Cartea „Ciuperci comestibile şi medicinale“ aduce date tehnice noi privind cultura ciupercilor Pleurotus ssp., în sistem convenţional, clasic şi intensiv, precum şi a altor specii de acest gencum ar fi Pleurotus eryngii.
Din producţia mondială de ciuperci comestibile, Pleurotus ssp. reprezintă 25%, cu utilizare în alimentaţie, dar din care se extrag şi substanţe active cu efect antibacterian, antiviral, pentru reglarea valorii colesterolului şi ca tonic nervos.
În cartea „Ciuperci comestibile şi medicinale“ se prezintă tehnologia de cultură, a ciupercii Pleurotus ssp. pe substrat lignocelulozic alături de toţi parametrii biologici de creştere.
Ciuperca de castan Lentinus edodes conţine peste 30 de enzime foarte utile pentru buna funcţionare a organismului uman, cu 12 efecte medicinale demonstrate printre care: reducerea colesterolului ridicat, tonic al ficatului, rinichilor, tonic nervos, de reducere a glicemiei, a tensiunii arteriale, cu efect antitumoral etc.
Linguriţa zânei sau Ganoderma hwidum este o specie de ciuperci fără valoare alimentară, dar din care în S.UA şi Asia s-au obţinut diferite preparate cu efecte antialergice, antiinflamatoare, antibacteriene, antioxidante şi anticancerigene. Pentru prima dată în ţara noastră se prezintă tehnologia de cultură a acestei specii nealimentare precum şi a ciupercii de aur (enoki sau Flammulina velutipes), altă specie comestibilă cu virtuţi antitumorale şi anticancerigene.
Cuprinsul cărţii „Ciuperci comestibile şi medicinale”:

* Scurt istoric
* Ciupercile Pleurotus spp.
o Poziţia sistematică
o Valoarea alimentară a ciupercilor Pleurotus spp.
o Descrierea speciilor de Pleurotus
+ Specii ce se cultivă în România
# Pleurotus ostreatus
# Pleurotus florida
# Pleurotus cornucopiae
# Pleurotus sajor-caju
# Hibrizi de Pleurotus
+ Specii noi ce pot fi introduse în cultură în România
# Pleurotus colombinus
# Pleurotus pulmonarius
# Pleurotus eryngii
o Biologia ciupercilor Pleurotus
o Nutriţia ciupercilor
o Factorii biologici de cultură
+ Temperatura
+ Umiditatea
+ Aerul
+ Lumina
+ Substanţele nutritive din substrat
+ Valoarea pH-ului substratului
o Tehnologia cadru de cultura a ciupercilor Pleurotus spp.
+ Tehnologia în sistem clasic
+ Tehnologia în sistem intensiv-industrial
+ Tehnologia de cultură pe butuci de lemn
o Spaţii de cultură
+ Spaţii folosite în sistem
+ Spaţii folosite în sistem intensiv
# Amenajarea spaţiului de cultură
# Dezinfecţia spaţiului de cultură
o Substratul de cultură
+ Fazele pregătirii substratului
+ Dezinfecţia termică a materiilor prime şi auxiliare
+ Dezinfecţia termică a materialelor proteice
+ Calitatea substratului
o Însămânţarea ciupercilor Pleurotus spp.
o Incubarea miceliului
+ Aşezarea sacilor la incubat
+ Fazele desfăşurării incubării
o Inducţia fructificării
o Fructificarea şi recoltarea
o Calitatea ciupercilor şi valorificarea
o Situaţii nefavorabile la cultura ciupercilor Pleurotus spp.
o Boli şi dăunători la Pleurotus spp.
+ Boli
+ Dăunători
o Evacuarea substratului uzat
o Măsuri de protecţie a muncii
o Cultura ecologică a ciupercilor Pleurotus spp.
o Cultura ciupercilor Pleurotus spp. pe substrat lignicol
o Tehnologia de cultură a ciupercilor Pleurotus eryngii
* Ciuperci medicinale
o Specii de ciuperci exportate din România
o Scurt istoric al ciupercilor medicinale
+ Ciuperci de fermentaţie
+ Ciuperci mari - Macromycete
+ Descrierea principalelor specii de ciuperci medicinale
# Pleurotus ostreatus
# Collybia velutipes (Flamnulina velutipes)
# Fomes fomentarius
# Ganoderma lucidum
# Hericium erinaceus
# Inonotus obliquus
# Phellinus spp.
# Cordyceps spp.
# Piptoporus betulinus
# Polyporus sulphureus
# Schisophyllum commune
# Trametes versicolor
# Grifola sp.
# Lentinus edodes
o Tehnologia de cultură la trei specii de ciuperci medicinale
+ Lentinus edodes
# Efectul medicinal al ciupercilor Lentinus edodes
+ Ganoderma lucidum
# Efectul medicinal al ciupercilor Ganoderma lucidum
+ Flammulina velutipes
# Efectul medicinal al ciupercilor Flammulina velutipes
* Glosar de termeni
* Listă figuri-foto
* Bibliografie
* Planşe color

Despre autor(i):
Dr. ing. IOANA TUDOR semnează ca autor sau coautor peste 120 de articole, publicate în reviste de specialitate şi de popularizare.
Începând cu anul 1966, când activa la I.C.-D.L.F. Vidra, Ioana Tudor a publicat nouă cărţi având ca subiecte tehnologii de cultură a ciupercilor, recunoaşterea ciupercilor din flora spontană, producerea miceliului, reţete culinare şi conserve cu ciuperci.
Alături de cultura ciupercilor Agaricus spp., Ioana Tudor a studiat şi a aprofundat cultura ciupercilor Pleurotus spp., rezultatele obţinute materializându-se în Teza sa de doctorat, prima în acest domeniu în ţara noastră.
Dr. ing. Ioana Tudor Este iniţiatorul cursului de calificare pentru meseria de ciupercar, organizat prin Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (A.N.C.A.) şi prin Agenţia Municipală de Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti.
În anul 2002, a reuşit fondarea Asociaţiei Naţionale a Cultivatorului de Ciuperci din România.

Alte cărţi scrise de Dr. ing. Ioana Tudor:

* Ciuperci şi miceliu
* Manualul cultivatorului de ciuperci comestibile - Ediţia a II-a
* Trufele - O afacere profitabilă pe termen lung
* Cultura ciupercilor Pleurotus

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Cultivarea ciupercilor

Categorii

Edituri

Parteneri

ATTU Consulting & Training
Succes coaching
Bucatar maniac
Bookblog
Created in 0.131 sec
loader
Caut in catalog...
loader