Demonii

Demonii
ISBN: 978-973-46-2787-5
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 816
Format: 106x180
Preț: 24,95  lei
Disponibilitate: in stoc

DESCRIERE

Demonii -F.M. Dostoievski

Traducere din limba rusa de Nicolae Gane

„Dostoievski ne este indispensabil: satira lui, asemenea celei a lui Jonathan Swift, denunta egoismul, cruzimea, ipocriziile noastre si, mai presus de orice, aceasta infirmitate pe care o numim constiinta de sine. Acest Shakespeare al romancierilor isi inzestreaza personajele cu o intensitate a trairii pe care doar operele Marelui Will au atins-o si, in plus, le face sa poarte povara rusinii, un lucru pe care Shakespeare nu a fost capabil sa-l realizeze.” (Harold Bloom)

Dostoievski, F.M.

Feodor Mihailovici Dostoievski (1821‑1881) – unul dintre cei mai importanti scriitori ai lumii, a carui opera este o stralucita replica literara si filosofica la criza sociala si spirituala a vremii sale, zugravind ciocniri polifonice intre personaje originale si paradoxale, aflate intr‑o permanenta si pasionata cautare a armoniei sociale si umane, marcate de un profund psihologism si tragism. Patrunzind in sufletul „ultimului dintre oameni”, recunoscind valoarea absoluta a trairilor acestuia, scriitorul i s‑a alaturat impotriva tuturor, i‑a purtat tragedia prin toate romanele sale, a ridicat‑o la rangul de suferinta universala, si‑a impins personajul la revolta impotriva propriei fiinte, impotriva ultimului sau adapost: Hristos.
In plan biografic, momentul crucial al vietii lui Dostoievski l‑a reprezentat anul 1849, cind a fost arestat si condamnat la moarte pentru participarea la intrunirile unui cerc de tineri fourieristi (condus de Mihail Petrasevski), in cadrul carora se purtau discutii subversive. Impreuna cu ceilalti detinuti, este transportat in piata unde aveau loc executiile si trecut prin toata procedura de anuntare a condamnarii la moarte prin impuscare. Doar in ultimul moment s‑a anuntat ca tarul le‑a comutat pedeapsa in munca silnica si deportare. Dupa patru ani de ocna, urmati de alti cinci ani de serviciu militar obligatoriu ca simplu soldat, revine la Petersburg si isi reia activitatea literara.
Pina in momentul arestarii fusese plasat de critica in umbra lui Gogol. Nuvelele Oameni sarmani (1846), Nopti albe (1848), Netoska Nezvanova (1849) descriu suferintele omului „mic” ca tragedie sociala. Romanul Amintiri din Casa Mortilor (1861‑1862) este o carte de cotitura, care prezinta destinul tragic si demnitatea omului aflat in detentie. Seria capodoperelor incepe cu romanul Crima si pedeapsa, publicat in 1866, urmat de Idiotul (1868‑1869), Demonii (1871‑1872), Adolescentul (1875) si Fratii Karamazov (1879‑1880).

Cartile sale sint traduse si comentate in toata lumea, dupa ele s‑au realizat numeroase spectacole de teatru si filme celebre.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Categorii

Edituri

Parteneri

ATTU Consulting & Training
Succes coaching
Bucatar maniac
Bookblog

Accesul clienţilor

Cărţi noi

Promoţii

Asistenţă online

asistenta Suntem deconectați
Created in 0.059 sec
loader
Caut in catalog...
loader