Infiintarea si exploatarea livezilor de cires si visin

Infiintarea si exploatarea livezilor de cires si visin
ISBN: 9789734009855
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 126
Categoria: Pomicultura
Preț: 24,99  lei
Disponibilitate: in stoc

DESCRIERE

Infiintarea si exploatarea livezilor de cires si visin - Adrian Asanica, Gheorghe Petre, Valeria Petre Cireşul şi vişinul sunt specii pomicole cu valenţe deosebite, importante din punct de vedere economic, fructele acestor specii fiind mult solicitate pentru consum întrucât ajung la maturitate într-o perioadă în care pe piaţă nu există alte fructe. Ele se folosesc nu numai pentru consumul în stare proaspătă, cireşele şi vişinele reprezentând o materie primă valoroasă pentru obţinerea unei game largi de produse prelucrate, cum ar fi: compoturi, dulceaţă, distilate, confiate, congelate, produse de cofetărie etc. Cireşele au valoare alimentară ridicată, conţinând 7, 7-16, 8 % zaharuri, reprezentate în cea mai mare parte prin glucoză şi fructoză, 0, 5-1, 4 % acizi, 0, 06-0, 4 % pectine, 0, 4-16, 8 % vitamina C, săruri de potasiu, calciu, fier şi alte componente nutritive. Vişinele conţin între 8 şi 12 % zahăr, 10 şi 24 mg % vitamina C, 3 şi 19 mg % calciu, 1 şi 2 mg % acizi organici etc. Lemnul de cireş este mult apreciat în confecţionarea mobilei de lux şi, nu în ultimul rând, atât cireşul cât şi vişinul ne încântă privirea şi sufletul prin frumuseţea, parfumul şi gingăşia florilor în fiecare primăvară. În ţara noastră, ambele specii întâlnesc condiţii favorabile de cultură, fiind răspândite aproape pe întreg teritoriul pe suprafeţe mult mai mici comparativ cu mărul sau prunul. Cerinţa tot mai mare a pieţei pentru cireşe şi vişine, cât şi preţul stimulativ al fructelor a făcut ca în ultimii ani tot mai mulţi cultivatori să se orienteze către aceste specii pomicole. Odată cu această tendinţă s-a manifestat şi dorinţa de a realiza plantaţii intensive modeme, cu un sortiment nou de soiuri care să răspundă cerinţelor şi standardelor actuale de calitate. Creşterea cantităţii şi calităţii producţiei de fructe se realizează numai prin utilizarea cu maximum de eficienţă a condiţiilor naturale, economice şi aplicarea unor tehnologii modeme optime, corespunzătoare fiecărei zone de cultură. Tehnologiile modeme de cultură asigură obţinerea de producţii mari de fructe, de calitate superioară la costuri scăzute atunci când sunt folosite judicios speciile şi soiurile pomicole, mecanizarea, irigaţia, chimizarea şi alte măsuri agrotehnice. Se impune un „nou început“ în contextul integrării în piaţa de fructe a Uniunii Europene prin înlocuirea plantaţiilor existente în declin cu vârste înaintate, cu plantaţii noi modeme care să asigure fructe de calitate pentru a face faţă presiunilor concurenţiale de pe piaţă. Înlocuirea plantaţiilor necesită un efort financiar deosebit din partea producătorilor, fiind greu de realizat fără un sprijin consistent. Începând cu anul 2014 se pune problema „reconversiei în pomicultură“, acţiune prin care trebuie să se întreprindă măsuri radicale pentru valorificarea potenţialului livezilor viabile şi stabilirea livezilor cu grad înaintat de degradare în vederea defrişărilor şi replantărilor. Având în vedere acest context, acţiunea de „reconversie în pomicultură“ care se întrevede a începe cu anul 2014, trebuie să găsească pomicultorii din bazinele pomicole consacrate pregătiţi cu toate cunoştinţele de înfiinţare şi exploatare a livezilor, plantaţiile programate să se organizeze şi să atingă performanţele cu care să intre în competiţie cu cele din Uniunea Europeană. Cuprinsul cărţii: „Înfiinţarea şi exploatarea livezilor de cireş şi vişin“ Prefaţă Tehnologia înfiinţării plantaţiilor de cireş şi vişin Amplasarea livezilor Cerinţele cireşului şi vişinului faţă de condiţiile de mediu Particularităţile biologice ale cireşului şi vişinuluil Durata perioadei de exploatare a livezilor Sortimentul actual la cireş şi principalele caracteristici Sortimentul actual la vişin şi principalele caracteristici Portaltoii cireşului şi vişinului Distanţele de plantare Lucrări specifice înfiinţării plantaţiilor Pregătirea terenului pentru plantarea pomilor Pichetarea terenului Executarea gropilor Pregătirea materialului săditor Plantarea pomilor Întreţinerea plantaţiilor până la intrarea pe rod Lucrări de întreţinere a pomilor în primul an de la plantare Lucrări de întreţinere a pomilor în anii II – V de la plantare Principalele sisteme de coroană şi tehnica de formare Forme de coroană la cireş Forme de coroană la vişin Valoarea investiţiei specifice până la intrarea pe rod a pomilor Tehnologia de întreţinere a plantaţiilor de cireş şi vişin pe rod Lucrările solului Fertilizarea livezilor Tăierile la pomii pe rod Irigarea Protecţia fitosanitară a cireşului şi vişinului Bolile şi dăunătorii cireşului şi vişinului Combaterea bolilor şi dăunătorilor la cireş şi vişin Unele componente tehnologice pentru sporirea producţiei de fructe Fertilizarea foliară Fertirigarea Sporirea producţiei de fructe prin polenizare cu ajutorul albinelor sau bondarilor Unele măsuri în cazuri de accidente climatice Recoltarea şi valorificarea cireşelor şi vişinelor Cerinţele de comercializare a cireşelor şi vişinelor Bibliografie selectivă Planşe

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Pomicultura

Categorii

Edituri

Parteneri

ATTU Consulting & Training
Succes coaching
Bucatar maniac
Bookblog
Created in 0.104 sec
loader
Caut in catalog...
loader